NU PONOROGO

Official Website PCNU Ponorogo

Khutbah Idul Fitri Basa Jawa 2021 – MERAYAKAN RIYOYO IDUL FITRI ING MONGSO PANDEMI

Khutbah Idul Fitri Basa Jawa 2021 - MERAYAKAN RIYOYO IDUL FITRI ING MONGSO PANDEMI
Khutbah Idul Fitri Basa Jawa 2021 – MERAYAKAN RIYOYO IDUL FITRI ING MONGSO PANDEMI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ  اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ ، اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ ،  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ ،  اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا،  وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا ،  وَسُبْحَانَ اللهُ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً ، لا إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ اِلدّيْنُ وَلَوْ كَرِهَ اْلكَافِرُوْنَ ،  لآ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ ، صَدَقَ وَعْدَهُ ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ ،  وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ، وَهَزَمَ الأَحَزَابَ وَحْدَهُ ، لآ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ ، اللهُ أَكْبَرُ وِللهِ الْحَمْدُ.

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى أَمَـرَنَـا أَنْ نُـقِيـْمَ الإِجْتِـمَـاعَ وَالإِتِّـحـَادَ وَالـتَّـوَدُّدَ بَـيْـنَ الْـعِبـَادِ وَنَهـَانـَا عَـنِ الـتَّـفَرُّقِ وَالتَّبَـاغُضِ وَالإبْتِعَـادِ ، أَحْمَدُهُ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى مِنْ إِلَهٍ أَعَادَ اْلأَعْيَادَ ، وَادَّخَرَهَا بِكُلِّ عَمَلٍ فى يَـوْمِ الْـمَعَـادِ ،  وَأَطَالَ الأَجَالَ إِلَيْهَــا لِيَنَالـُوْا بِفَضْلِهَــا الْجَزَاءَ الْمُـؤَبَّـدَ ، أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلّا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ اْلـفَـْردُ الـصَّـمَــدُ ، وأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْحَـائِزُ الشَّـرَفَ فَـوْقَ اْلـعِبَـادِ ،  صَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الَّـذِى أَرْشَـدَنَـا اِلَى سَـبِيْـلِ الـرَّشَـادِ ، وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ الَّذِيْنَ كَانُوا يَعْـتَـصِـمُـْونَ  بِشَـرِيـْعَـتِـهِ حَقَّ الْإِعْـتِمَـادِ ، وَسَلِّمَ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا إِلَى يَوْمِ الْـمَعَـادِ ،  أَمَّا بَعْدُ.

 فَيَا مَعَاشِرَ الْحَاضِرِيْنَ رَحِمَكُمُ اللهُ ، اِتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوْتُنَّ إِّلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ ، وَاعْلَمُوْا أَنَّ  اللهَ قال فى القُرءانِ العَظيمِ:  وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ (الشورى/30) مَا أَصَابَ مِنْ مُصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنْفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَهَا ، إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ (الحديد/22)

 وَاعْلَمُوْا أَيضاً أَنَّ يَوْمَكُمْ هَذَا يَوْمٌ عَظِيْمٌ ، وَعِيْدٌ مُبَارَكٌ سَعِيْدٌ كَرِيْمٌ ، أُحِلَّ لَكُمْ فِيْهِ الطَّعَامُ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ فِيْهِ الصِّيَامُ ،

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ وَللهِ الْحَمْدُ

 

Jama’ah salat  Idul Fitri rahimakumullah

Mangga kita sesarengan ngaturaken puji syukur saha pengalembana wonten ngarsa dalem Allah Ta’ala, inggih awit saking kanugerahan lan kanikmatan langkung langkung yuswa panjang ingkang kaparingaken dateng kita sedaya sahingga enjang menika kita kaparingan saget menangi malih dinten riyadin Idul Fitri punika kanti kebak kabingahan lan kebahagiaan. Mekaten ugi anggen kita sami nindakaken kewajiban kita shiyam Ramadan sampun pinaringan paripurna. Panyuwun kita mugi katampi sedaya amal ibadah kita saklebetipun wulan Ramadlan kepengker wonten ngarsa dalem Allah Subhanahu wa Ta’ala. Amiin.

Ugi mboten kesupen, mangga kita tambahi taqwa lan tha’at kita dateng Allah kanti ikhtiyar lan mbudidaya amrih saget nindakaken sedaya dawuh lan perintahipun lan nilar saha nebihi sedaya awisanipun. Menopo malih ing dinten ingkang kebak rahmat lan maghfirah punika, ampun ngantos kita kotori kanti kemaksiyatan ingkang mboten dipun ridlani dening Allah Ta’ala.

Kados tahun kapengker, wonten tahun menika, kita merayakan Idul Fitri ing swasana pandemi Covid-19. Pramilo, sedaya wujud pahargyan minangka wujud rasa syukur kita marang Allah amargi pinaringan bisa nindakake ibadah ing wulan Ramadhan niki, kedah ditindakake kanti merhatosaken kahanan pandemi, yaiku kanti netepi protokol kesehatan. Keputusan saha kebijakan  pamarentah supados masarakat njagi 5 M; menjaga jarak, memakai masker, mencuci tangan, menjauhi kerumunan dan mengurangi mobilitas, mangga sareng sareng kita taati lan kita perhatosaken. Keputusan  pamarentah menika adhedhasar pertimbangan kanggo njagi kenyamanan saha kemaslahatan, supados wabah pandemi mboten soyo sumebar, mboten kathah tiyang utawi masyarakat ingkang kenging utawi ketularan Covid-19. Keputusan menika jumbuh lan cocok kalian kaidah  fiqhiyah

 تَصَرُّفُ الْإِمَامِ عَلَى الرَّعِيَّةِ مَنُوْطٌ باِلْمَصْلَحَةِ    

(tashorruful imam ‘alar raiyah manuthun bil mashlahah).

Artinya:  Kebijakan pamarintah iku diputusne kanggo nyiptaaken kemaslahatan.

Keranten keputusan pemerintah menika sampun diputuskan kanti pertimbangan kemaslahatan, demi njagi warganipun saking wabah Covid 19, pramilo minongko warga nagari ngkang sae, mangga kita manut saha ngestokaken kebijakan pamarintah kasebat. Menika cocog saha jumbuh kaliyan dawuhipun  Allah wonten QS. al-Nisa: 59:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآَخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا )النساء/59(

  1. Hai wongkang podo beriman, taat/manuto marang Allah lan taato marang Rasul, lan ulil amri utawi pamarintah. Tumuli lamun to siro bedo pendapat tentang suwijine masalah, balekno masalah kuwi marang ketentuane Allah (Al Quran) lan ketentuan Rasul (sunnah), lamunto siro kabeh bener-bener iman marang Allah lan dino akhir. Ingkang koyo mengkono iku luwih apik lan luwih maslahah ing pungkasane.

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ وَللهِ الْحَمْدُ

Jama’ah salat  Idul Fitri rahimakumullah

Mangga kita ugi bermuhasabah, intropeksi diri,  bilih kondisi pandemi Covid 19 menika soyo nyadaraken dateng kita sedaya bilih “Allah Akbar” Allahlah ingkang paling ageng, paling kuwasa, sedaya ingkang wonten alam dunyo menika kadadosan atas kehendakipun Gusti Allah. Ugi mugi-mugi kita sadar, bilih kita menika namung sakdermo makhluk Allah ingkang mboten saget nopo-nopo, kathah kekirangipun. Pramila, mangga wonten ing momentum idul Fitri niki, kita ndandosi kesadaran, soyo nyelak lan marek dumateng Allah SWT. Kita sedaya nyuwun dateng Allah supados wabah menika inggal dipun cekapi lan dipun wangsulaken dateng kondisi normal. Mangga dipun tingkataken anggen kita taqwAllah, kita manut dateng arahan ikhtiyar lahir, nerapaken prtotokol kesehatan, ing pangangkah  Covid 19 inggal berakhir berakhir, amin..amin ya robbal alamin.

Wonten dinten riyadin niki, sanajan wonten sawetara kita ingkang dicegah dening kahanan Covid 19 mboten saget kepanggih langsung umpamanipun, mboten saget nindakaken angjangsana (sejarah), sampun ngantos ndadosaken sababiyah kita mboten nyuwun pangapuro marang wong tuwa saha silaturrohmi.  Kita taksih saget nyambung silaturohmi,  ngapura ing ngapuro antarane sedulur, tangga, kanca, lan liya-liyane kanti ngginakaken fasilitas handphone, ngginakaken whatshapp (WA), video call utawi sanesipun. Menika cocog kalian kaidah fiqhiyah ingkang ndawuhaken:

مَا لا يُدْرَكُ كُــلُّه لا يُتْرَكُ كُلُّه

ma la yudroku kulluh la yutroku kulluh (urusan sing ora bisa dilaksanakan sekabehane kanti sempurno, aja tumuli ditinggalkan sekabehane, dilakoni wae sak candake). Dados, nalika ketemu langsung ora bisa ditindakake, amarga sebab pandemi, ora ateges babar pindah mboten silaturrohmi, nanging silaturrohmi bisa ditindakake kanti cara liyo, koyo liwat telpon, telpon video utawa media online liyane.

Semanten ugi, sedulur kita ingkang wonten tahun menika mboten saget mudik, amarga pandemi,  piyambakipun ugi saget  sesambungan karo wong tuwa, sedulur kanti coro online, nganggo telpon, WhatsApp lan fasilitas media liyane. Kita kedah mangertos lan memahami bilih kebijakan pamrentah  nglarang mudik menika dalam rangka nyegah bebaya ingkang langkung ageng, inggih menika soyo kathah masyarakat ingkang kenging saha ketularan Covid 19. Larangan mudik menika cocog  lan sesuai kalian kaidah fiqhiyah:

دَرْءُ الْمَفَاسِدِ مُقَدَّمٌ عَلَى جَلْبِ اَلمَصَالِحِ

dar’ul mafasid muqaddamun ala jalbil masholih (ngedohi kerusakan (mafsadah) kudu didisekne tinimbang narik/golek kemaslahatan).

Mulih/mudik kagem kepanggih saha silaturrohmi kaliyan tiyang sepah kekalih, sedulur niku sae lan mengku  maslahah. Ananging, mulih utawi mudik ugi duweni potensi  nyeyebabaken sumebare Covid 19. Tentu menika saget menimbulkan mafsadah. Dados masuk akal,  menawi pamarentah mbatesi mudik, supados  mboten nyebabaken muncule kerusakan utawi mafsadah ingkang langkung ageng, inggih menika panyebaran Covid 19

 اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ وَللهِ الْحَمْدُ

Jama’ah salat  Idul Fitri rahimakumullah

Wulan Ramadhan ingkang kebak rohmah, maghfiroh saha pembebasan saking neraka sampun nilaraken kita sedaya. Ramadhan sampun paring piwulang saha pendidikan dateng kita sakdangune setunggal wulan. Wonten wulan Ramadhan kita sampun saget nindakaken tranformasi nilai-nilai beragama (having religion). Selama setunggal wulan kita saget nidakaken salat  berjamaah, tadarrus al-Qur’an, qiyamul lail kanti nindakaken salat taraweh saha amalan-malan sunnah sanesipun. Sakmenika, kita sampun mlebet wonten wulan Syawal ingkang artosipun wulan peningkatan. Ateges, mulai wulan Syawal niki kedah wonten peningkatan ibadah dibanding 11 wulan kapengker. Pramilo wonten wulan Syawal menika, kita kedah lan sampun wancinipun nindakaken “internalisasi nilai” (having relegiuos). Ateges, tugas kita mulai wulan Syawal niki,  nerusaken ibadah ingkang sampun kita tindakaken sakdangunipun wulan Ramadhan,  ngantos 11 bulan ingkang bade ngajeng. Mangga tetep kita nindaken salat  kanti berjamah, tetap maos al-Qur’an, tetep qiyamullail, sregep shodaqoh lan amalan sanes ingkang sampun kita rintis lan kita tindakaken wonten wulan Ramadhan. Sampun ngantos ingkang kedadosan kosokwangsulipun. Sampun ngantos, karanten Ramadhan sampun pamit, lajeng kita wangsul kados kawontenan sakderengipun Ramadhan. Ampun ngantos lajeng kita kendel/leren saking salat  jamaah, maos al-quran saha sanesipun. Menawi menika ingkang kedadosan, berarti kita mboten meningkat, ananging malah mengalami penurunan/mrosot. Mboten minal aidin wal faizin, ananging malah kagolong tiyang ingkang kapitunan/ merugi (minal khosirin).

Mangga kita angen-angen dawuh pangandikan Kanjeng Nabi Muhammad SAW:

إِذَا كَانَ اَخِرُ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ بَكَتْ السَّمَواتُ وَاْلأَرْضُ وَاْلملَائِكَةُ مُصِيْبَةً لِأُمَّةِ مُحَمَّدٍ صلعم. قِيْلَ يَارسولَ اللهِ: أَيُّ مُصِيبَةٍ هِيَ؟ قاَلَ ذِهَابُ رَمَضَانَ ، فإِنَّ الدَّعَواتِ فِيْهِ مُسْتَجَابَةٌ والصَّدَقَاتِ مَقْبُوْلَةٌ وَالْحَسَناتِ مُضَاعَفَةٌ وَاْلعَذَابَ مَدْفُوْعٌ

“mewawi sampun dumugi detik-detik akhir saking wulan Ramadhan, langit, bumi saha sedaya malaikat  sami nangis, kranten  umat Muhammad SAW bade nampi mushibah. poro sahabat lajeng nyuwun pirso. Musibah menopo wahai Rasululloh? Rasululooh paring wangsulan: (musibah ) sing dimaksud yoiku dzihabu romadhon “ilange wulan Ramadhan. Krono ono wulan Ramadhan, kabeh doa podo kinabulan (mustajab). ganjaran shodaqoh bakal ditompo, ganjaran amal kebaikan bakal ditekel-tikelaken deneng Allah SWT lan menungso opo dislemetke songko sikso”

Hadis menika, paling boten mengku kalih makna ingkang saling melengkapi. Sepisan, maksud saking dawuh “langit, bumi saha malaikat menangis kranten dzihabu Ramadhan” dipun artosaken secara harfiyah/ tekstual. Artosipun, ramadhon ninggalken kita menika estu merupakan musibah. Keranten wulan Ramadhan saha pinten-pinten keberkahan, keisitemewaan dan bonus ganjaran ingkang luar biasa sampun meninggalkan kita sedaya. Menika estu musibah.  Kapindo, lafat dzihabu Ramadhan saget kita maknai/artosaken  icalipun semangat ibadah ingkang sampun kita rintis wonten wulan Ramadhan. Artosipun, menawi bibar Ramadhan, kita lajeng kendel/leren saking salat  jamaah, kendel saking maos al-Qur’an, niki ugi kawastanan musibah. Pramilo lajeng langit, bumi saha maikat sami menangis, kranten umat Nabi Muhammad SAW. nampi musibah.

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ وَللهِ الْحَمْدُ

Jama’ah salat  Idul Fitri rahimakumullah

Ing pungkasan, mangga momen riyoyo idul Fitri menika kita dadosaken kagem ndandosi hubungan kita kalian Allah (hablum minAllah) kanti soyo sregeb ngibadah saha nglajengaken semangat ibadah ingkang sampun kita rintis wonten wulan Ramadhan. Semanten ugi,  kita dadosaken momen idul fitri menika kagem ngapuro ing ngapuro, memperbaiki hubungan silaturrohmi kalian tiyang sepah kekalih, sederek, tetanggi saha sanesipun, sehinggo kita sedaya termasuk golonganipun tiyang ingkang ‘aidin inggih menika piyantun ingkang wangsul dateng kesucian, wusono kita sedaya termasuk piyantun ingkang faizin, inggih menika piyantun ingkang bejo (beruntung). amin ya robbal alamin.

جَعَلَنَا اللهُ وَإِيَّاكُمْ مِنَ اْلفَائِزِيْنَ اْلآمِنِيْنَ ، وَأَدْخَلَنَا وَإِيَّاكُمْ فِى زُمْرَةِ عِبَادِهِ الصَّالِحِيْنَ ، فقـد قال تعـالى في كتـابه الكـريـم ، أعـوذ بـالله من الـشــيـطان الـرجـيم ، بســم اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ ، قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى ،  وَذَكَرَ اسْمَ  رَبِّهِ فَصَلىَّ ،  وَقُلْ رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِمِيْنَ

Kuthbah Tsaniyah

اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ ، اللهُ أَكْبَرُ  كَبِيْرًا ، وَالْحَمْدُ للهِ كَثِيْرًا ،   وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً  وَأَصِيْلاً  ،  لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهِ وَاللهُ أَكْبَرُ ،  اللهُ أَكْبَرُ وَللهِ اْلحَمْدُ

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى جَعَلَ اْلأَعْيَادَ مِنْ عَوَائِدِ اْلإِحْسَانِ وَفَوَائِدِ اْلإِمْتِنَانِ ، مِنْ رَبِّ اْلمَلِكِ اْلحَنَّانِ ،  إِلَى عِبَادِهِ الَّذِيْنَ يَجْتَهِدُوْنَ فِى شَهْرِ رَمَضَانَ ،  بِالصِّيَامِ وَالتَّرَاوِيْحِ وَتِلاَوَةِ اْلقُرْآنِ ،  أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ الْوَاحِدُ اْلـمَنَّانُ ، وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدِنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إِلَى دَارِ الْجِنَانِ ،  وَصَلَّى اللهُ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أُوْلِى الْعِلْمِ وَاْلعِرْفَانِ ،  وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا،  أَمَّا بَعْدُ،

فَيَآأَيُّهَا اْلإِخْوَانُ رَحِمَكُمُ اللهَ ، أُوْصِيْكُمْ  وَنَفْسِى بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ،  وَاْعلَمُوْا يَا إِخْوَانِي رَحِمَكُمُ اللهَ أَنَّ يَوْمَكُمْ  هَذَا يَوْمُ اْلعِيْدِ وَيَوْمُ اْلفَرَحِ وَالسُّرُوْرِ ،  فَاشْكُرُوا اللهَ تَعَالَى بِالتَّكْبِيْرِ وَالتَّهْلِيْلِ إِنَّهُ غَفُوْرٌ شَكُوْرٌ،  فَقَالَ اللهَ تَعَالَى جَلَّ جَلاَلُهُ عَلِيْمًا ، إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِى ، يَآأَيُّهَا الَّذِيْنَ آَمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ سَيِّدِ الْمُرْسَلِيْنَ ، وَعَلَى آَلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِيْنَ ، وَتَابِعِى التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلِى يَوْمِ الدِّيْنِ ، وَارْحَمْنَا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ ، وَاْلـمُسْلِمِيْنَ وَاْلـمُسْلِمَاتِ ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ أَئِمَّتَنَا وَأُمَّتَنَا، وَقُضَاتَنَا وَعُلَمَاءَنَا، وَفُقَهَاءَنَا وَمَشَايِخَنَا، صَلاَحًا تَامًّا عَامًّا،  وَاجْعَلْنَا هُدَاةً مُهْتَدِيْنَ

اَللَّهُمَّ انْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ اْلمُسْلِمِيْنَ ،  اَللَّهُمَّ أَهْلِكْ أَعْدَاءَ الدِّيْنَ،  وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِ الْمُؤْمِنِيْنَ،  وَفُكَّ أَسْرَ الْمَأْسُوْرِيْنَ،  وَفَرِّجْ عَنِ اْلمَكْرُوْبِيْنَ،  وَاقْضِ الدَّيْنَ عَلَى اْلـمَدْيُوْنِيْنَ،  وَاكْتُبِ اللَّهُمَّ السَّلاَمَةَ عَلَيْنَا،  وَعَلَى الْحُجَّاجِ وَالْغُزَّاةِ وَالْمُسَافِرِيْنَ، . إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيْرٌ،

اَللَّهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلغَلاَءَ وَالْبَلاَءَ وَالْوَبَاءَ وَالْفَحْشَاءَ وَاْلـمُنْكَرَ وَاْلبَغْىَ وَالسُّيُوْفَ اْلـمُخْتَلِفَ وَالشَّدَائِدَ وَالْمِحَنَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ مِنْ بَلَدِنَا هَذَا خَاصَةً وَمِنْ بُلْدَانِ اْلـمُسْلِمِيْنَ عَامَةً إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيْرٌ

رَبَّنَا اغْفِرْلَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِاْلإِيْمَانِ وَلاَ تَجْعَلْ فِى قُلُوبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ آَمَنُوْا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوْفٌ رَحِيْمٌ

عِبَادَ اللهِ، إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِى اْلقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشَاءِ وَاْلـمُنْكَرِ وَاْلبَغْىِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ ، وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَاسْئَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ.،

Dr. H. Luthfi Hadi Aminuddin, M.Ag.
(Sekretaris PCNU Ponorogo)

Informasi terkait:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pengurus Cabang Nahdlatul Ulama PONOROGO mengimbau kepada Nahdliyin untuk senantiasa Menjaga Kesehatan, Mematuhi Instruksi, Himbauan, dan Protokol yang ditetapkan oleh Pemerintah dalam menghadapi pandemi Covid-19, termasuk tidak keluar rumah dan jaga jarak aman (Physical Distancing) agar tercapai kemaslahatan bersama, serta Memperbanyak Doa dan Amaliyah sebagaimana instruksi PBNU serta memohon pertolongan kepada Allah SWT semoga pandemi Covid-19 bisa diatasi dengan segera